PC maat, doornmaat

Insteekslot

Insteeksloten zijn leverbaar in verschillende maten en uitvoeringen. Met een insteekslot wordt het slot / mechanisme bedoeld wat in de deur zit en waarmee de deur geopend kan worden. Over het algemeen is iedere deur voorzien van een insteekslot en kan bediend worden met een deurklink. 

Insteeksloten zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen:

  • Loopslot
  • Insteekslot met een klavierslot
  • Insteekslot met een cilinderslot insteek
  • Insteekslot met een badkamer/ toilet sluiting

Loopslot

Een loopslot is geschikt voor deuren die niet afgesloten hoeft te worden met een sleutel of sluiting. Een loopslot is enkel voorzien van de mogelijkheid om een deurklink te monteren. Een loopslot wordt voornamelijk gebruikt voor binnendeuren en kastdeuren.

Insteekslot met klavierslot

Een insteekslot met klavierslot is geschikt voor deuren die afgesloten moeten worden doormiddel van een sleutel. U kunt hiermee de deur openen met een deurklink en afsluiten doormiddel van het klavierslot. Het voordeel van een insteekslot is dat deze geleverd wordt met een sleutel die past op het slot waarmee het slot afgesloten kan worden, nadeel hiervan is dat je enkel met de sleutel die geleverd is het slot kan bedienen. Een insteekslot met klaviersleutel wordt veelal toegepast op kastdeuren.

Insteekslot met cilinderslot insteek

Een insteekslot met cilinderslot is geschikt voor deuren die afgesloten moeten worden doormiddel van een sleutel. U kunt hiermee de deur openen met een deurklink en afsluiten doormiddel van het cilinderslot. Insteeksloten zijn verkrijgbaar met en zonder keurmerk en zodoende, afhankelijk van het keurmerk, ook geschikt voor buitendeuren. Een insteekslot met cilinderslot wordt over het algemeen geleverd zonder cilinderslot. Een cilinderslot is eenvoudig te vervangen waardoor u ook de mogelijkheid hebt om alle deuren in uw woning te openen en sluiten met één sleutel als uw cilinders gelijksluitend zijn.

Insteekslot met badkamer/ toilet sluiting

Een insteekslot met badkamer/ toilet sluiting is gemaakt om uw toilet of badkamer deur gemakkelijk te openen of te sluiten met een toiletsluiting. 

Belangrijke maten van een slot

De belangrijkste maten van een slot zijn de doornmaat en de PC maat. Technische benamingen die vaak voorbij komen op uw zoektocht naar deurbeslag of sloten. Omdat er verschillende maten zijn is het belangrijk om te kijken welke maat u nodig heeft en dit zodoende ook goed op te meten. Veelal zijn de maten standaard echter kunnen deze helaas soms ook afwijken.

Wat is de doornmaat van een slot?

De doornmaat van een slot is de afstand tussen de voorkant van het slot (voorplaat) tot het hart van het krukgat of het cilindergat.

Over het algemeen zijn sloten in standaard doornmaten leverbaar echter zijn er ook andere uiteenlopende maten verkrijgbaar. 

Standaard doornmaten:

  • Woningbouw slot 50mm
  • projectslot 60mm

Wat is de PC maat van een slot?

De PC maat van een slot is de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van de (profiel) cilinder (hart op hart afstand). Tevens kan dit ook de hart afstand zijn tussen de afstand van het krukgat en het slotstift van een toilet/ badkamer deur zijn. 

Afhankelijk waarvoor het slot gebruikt wordt worden er verschillende maten gehanteerd. Vaak is de PC maat bij binnen deuren 55mm, bij zwaardere sloten en/ of veiligheidssloten wordt vaak een PC maat van 72mm of 92mm gehanteerd. Houdt hierbij wel rekening dat deze maten in Belgie en Frankrijk weer afwijken van die in Nederland.

Insteekslot PC en doornmaat

Terug naar blog