De meest voorkomende inbraakmethoden | Deurbeslag-specialist.nl

De meest voorkomende inbraakmethoden, wat kan ik hier tegen doen?

De cijfers liegen er niet om, nu de klok weer verzet is, het eerder donker wordt én de feestdagen er weer aankomen wordt er weer meer ingebroken.
De inbraakcijfers wisselen per gemeente en gebied waar je woont, maar de kans dat er bij jou ingebroken wordt is aanzienlijk. In dit artikel bespreken wij een aantal methoden die inbrekers het meest gebruiken. Door kritisch naar je hang- en sluitwerk te kijken kun je aan de hand van dit artikel inschatten wat je nog kunt doen om je woning nog beter weerbaar te maken tegen inbrekers. Wel zo handig.

De Bulgaarse methode

Bulgaarse methode | Deurbeslag-specialist.nlCilinderbreken | Deurbeslag-specialsit.nl

Bij de Bulgaarse methode wordt gebruik gemaakt van het deel van de cilinder die uitsteekt aan de buitenkant van de deur. Dat de cilinder uitsteekt kan er mee te maken hebben dat er een te lange cilinder geplaatst is in de deur. Als de cilinder niet te ver uit het deurbeslag steekt maar het deurbeslag wel van slechte kwaliteit is kan het deurbeslag makkelijk met een schroevendraaier aan de kant gebogen worden waardoor de cilinder “vrij” komt en evengoed afgebroken kan worden. Vaak is dergelijk deurbeslag van zwak aluminium.

Zodra de cilinder “vrij” gekomen is en uitsteekt wordt er door de inbreker een tang op de onderkant van de cilinder gezet en kan gemakkelijk afgebroken worden. Vervolgens kan de deur moeiteloos geopend worden doormiddel van een bouwsleutel.

Inbraak doormiddel van Bulgaarse methode voorkomen? Kijk dan of uw deurbeslag en cilinderslot aan onderstaande punten voldoet of wat u hier tegen kan doen:

 • Plaats stalen of RVS veiligheidsbeslag die aan de binnenkant is vastgeschroefd. Hiermee wordt voorkomen dat het deurbeslag van buitenaf verwijderd kan worden. Kijk dus goed of er geen schroeven aan de buitenkant zichtbaar zijn.
 • Plaats veiligheidsbeslag waarin de cilinder verzonken is.
 • Zorg ervoor dat de cilinder niet meer dan 2 tot 3 millimeter uitsteekt.
 • Plaats een SKG3 cilinder die voorzien is van een stalen brug (Let op! Niet iedere SKG3 cilinder is voorzien van een stalenbrug om het breken van een cilinder tegen te gaan).

Kerntrekken

Kerntrekken | Deurbeslag-specialist.nlKerntrekken | Deurbeslag-specialist.nl

Bij kerntrekken wordt er gebruik gemaakt van een gehard stalen schroef die in het sleutelgat van de cilinder gedraaid wordt. Met een cilindertrekker of met een klauwhamer wordt vervolgens de kern van de cilinder of het buitenste gedeelte van de cilinder uit de deur getrokken. Afhankelijk van of enkel de kern getrokken is of de gehele cilinder getrokken is kan de inbreker met een schroevendraaier of met een bouwsleutel de deur eenvoudig en snel openen. Bij deze methode heeft het geen invloed of de deur wel of niet voorzien is van een meerpuntsluiting of op slot zit. In veel gevallen is de inbreker in minder dan één minuut binnen.

Inbraak doormiddel van de kerntrek methode voorkomen? Kijk dan of uw deurbeslag en cilinderslot aan onderstaande punten voldoet:

 • Plaats veiligheidsbeslag voorzien van antikerntrek beveiliging, let hierbij op dat het veiligheidsbeslag voorzien is van een SKG3 keurmerk, zo weet u ook dat het veiligheidsbeslag hierop gekeurd is.
 • Wilt u uw huidige deurbeslag behouden? Plaats dan een SKG3 cilinderslot. SKG3 cilindersloten zijn tegenwoordig uitgerust met een stalenbrug waardoor de cilinder niet meer kan breken, óf met twee RVS blokjes in de kern (sleutelgat) waardoor er geen schroef meer in het slot gedraaid kan worden.

Gaatjes boren

Bij deze methode wordt er een gaatje in het kozijn/ de deur geboord net naast het slot of de raamhendel. Vervolgens wordt er een ijzerdraadje door het gat gestoken en de sleutel omgedraaid waardoor de deur vervolgens geopend wordt.

Inbraak doormiddel van de gaatjes boren methode voorkomen? Kijk dan of uw deurbeslag en cilinderslot aan onderstaande punten voldoet:

 • Laat de sleutel niet aan de binnenkant van de deur zitten,
 • Plaats raamhendels met slot en sluit deze af voordat je van huis gaat,
 • Toch altijd de deur afsluiten zonder de sleutel te moeten zoeken? Plaats een cilinder met een ronde draaiknop waarop ze met ijzerdraad geen grip kunnen krijgen,
 • Wilt u toch een sleutel aan de binnenkant van de deur laten zitten? Plak dan privacy folie tegen het glas waardoor je van buiten af niet  kan zien dat er een sleutel op het slot zit.

Flipperen

Doormiddel van een plastic kaartje tussen het kozijn en de deur te steken wordt de dagschoot naar binnen gedrukt waardoor de deur geopend kan worden.

Inbraak doormiddel van de flipper methode voorkomen?

 • Plaats een beveiligingsstrip waardoor er geen flipperkaart meer tussen het kozijn en de deur gestoken kan worden,
 • Draai de deur altijd op slot waardoor flipperen niet meer mogelijk is.

Openbreken

Openbreken | Deurbeslag-specialist.nl

Vaak wordt een deur of raam nog opengebroken doormiddel van een breekijzer of een schroevendraaier. Deze methode wordt veel gebruikt bij deuren en ramen die erg slecht beveiligd zijn en er veel ruimte is om een (breek) voorwerp tussen de deur en het kozijn te steken.

Inbraak doormiddel van openbreken voorkomen?

 • Zorg in de basis voor goed hang- en sluitwerk in stevige kozijnen,
 • Plaats eventueel een anti- inbraakstrip bij deuren en ramen waar veel ruimte tussen het kozijn zit,
 • Zorg voor extra bijzetsloten óf laat uw deuren voorzien van meerpuntsluiting.

Advies nodig? Of twijfelt u over uw huidige veiligheidsbeslag/ hang-en sluitwerk? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op! Wij helpen u graag verder!

Terug naar blog