Hoe meet ik een cilinder op?

Het opmeten van een cilinder kan er simpel uitzien, in de praktijk is dit helaas vaak anders en dient zodoende ook nauwkeurig te gebeuren. Wellicht is het makkelijk om de maat zomaar te gokken en kom je er bij montage van de cilinder pas achter dat de cilinder net niet de goede maat heeft. Hierdoor steekt de cilinder misschien uit of ligt de cilinder te ver in uw deurbeslag.

Het is raadzaam om voor het opmeten van een cilinder de tijd te nemen zodat je dit nauwkeurig kan doen.

De meest voorkomende maat is de 30-30 cilinder en wordt gebruikt bij deuren met een dikte van 40mm. In het midden van de cilinder zit de montageschroef die ervoor zorgt dat uw cilinder stevig in uw deur gemonteerd kan worden.

Bij het opmeten van een cilinder is het belangrijk dat u goed kijkt welke kant van de cilinder aan de binnen, en welke kan van de cilinder aan de buitenkant moet komen. Omdat u misschien niet een standaard deur heeft kan het zijn dat de cilinder aan één of twee zijdes verlengd moet worden. Het verlengen van een cilinder gebeurd in stappen van 5mm.

Deurbeslag-specialist | Opmeten van een cilinder

Hoe meet ik een cilinder die al uit de deur is?

Deurbeslag-specialist | cilinder opmeten uit de deur

De makkelijkste manier om een cilinder op te meten is om de cilinder uit de deur te halen en op te meten. Om de cilinder uit de deur te halen moet u de bevestigingsschroef aan de zijkant (kopse kan) van de deur losdraaien en verwijderen. Hierna moet u de sleutel (of de draaiknop in dien aanwezig) iets naar links of rechts draaien en kunt u de cilinder verwijderen.

Zodra u begint met het meten van de cilinder is het belangrijk om de lengte aan beide kanten (links en rechts) naast het schroefgat op te meten. De lengte aan de linkerkant van de schroef en de lengte aan de rechterkant van de schroef betreft de cilinder maat.

Meet je bijvoorbeeld 30mm aan de linkerkant van het schroefgat en 45mm aan de rechterkant van het schroefgat dan wilt dit zeggen dat je een cilinder nodig hebt in de maat 30-45.

Hoe meet ik een cilinder die nog in de deur zit?

Deurbeslag-specialist | cilinder opmeten uit de deur

Aan beide kanten meet je de lengte vanuit het deurbeslag (cilinder einde) tot aan de montage schroef. Houdt hierbij rekening dat je de dikte van het deurbeslag ook meet (exclusief eventuele kerntrekbeveiliging). Aan de buitenzijde van de deur moet je er rekening mee houden dat de cilinder maximaal 3mm mag uitsteken.

 

Terug naar blog