Onderhoud cilinders en deurbeslag

Onderhoud cilinders en deurbeslag

Het is belangrijk dat u uw cilindersloten en deurbeslag goed onderhoud zodat de cilinder soepel blijft draaien en uw deurbeslag er netjes uit blijft zien.

Het onderhouden van cilindersloten is belangrijk, zodat de cilinder soepel blijft draaien. Het ene cilinderslot is wat gevoeliger voor stof en vuil dan de ander, maar over het algemeen is het altijd goed om uw cilinders 1x in de 2 jaar te smeren met smeermiddel en uw deurbeslag de aandacht te geven die het verdient.

Onderhoud cilinders

Deurbeslag-specialist | Onderhoud deurbeslag

Dagelijks gebruikt u uw cilinder(s) meerdere keren waardoor de palletjes en veertjes in uw cilinder veel bewegen. Zodra er stof en/of vuil in uw cilinders komt gaat uw cilinder minder goed werken dan u gewend bent.

Geadviseerd wordt om uw cilinders 1x in de 2 jaar te smeren met slotspray of WD40. Dit doet u door de tanden van de sleutel in te spuiten en enkele keren in en uit de cilinder te halen.

TIP: Gebruik geen kruipolie of grafit. De cilinder zal hierdoor tijdelijk beter werken echter op langere termijn zullen deze middelen alleen maar extra vuil aantrekken. Zodra u bezig bent met uw cilinder, neem dan ook direct de scharnieren mee.

Onderhoud deurbeslag

Deurbeslag-specialist | onderhoud deurklink

Het is belangrijk om uw deurbeslag goed te onderhouden, hiermee verlengt u de levensduur van uw deurbeslag.

Onze producten zijn bestand tegen intensief gebruik echter is het belangrijk om ze evengoed de aandacht te geven die ze verdienen.

Maak uw deurbeslag altijd schoon met een vochtige doek, gebruik hierbij nooit aggresieve schuur of reinigingsmiddelen. Voor het RVS kunt u eventueel gebruik maken van een RVS reiniger.

Probeer uw deurbeslag, zowel binnen als buiten, met enige regelmaat te reinigen.

Deurklink los? Hoe los ik dit op?

Door veelvuldig gebruik kan het zijn dat je deurklink wel eens losraakt. Erg vervelend maar gelukkig is dit vaak makkelijk zelf snel te verhelpen. Belangrijk hiervoor is om het juiste gereedschap bij de hand te hebben. Voor deze klus heb je nodig:

  • Een platte schroevendraaier
  • Inbussleutel (veelal maat 3)

Deurklink met pinnetje los?

Veel (oude) deurklinken zitten nog vast met een pinnetje. Voorheen werd nog vaak gebruik gemaakt van een wigvormig pinnetje om een deurklink vast te zetten. Het pinnetje in de deurklink zorgt ervoor dat je de deurklink niet van de wisselstift van halen. Zodra het pinnetje in je deurklink los zit of eruit is kun je deze eenvoudig terug in het gaatje stoppen waardoor de deurklink weer vast zit. Is dit niet het geval? Kijk dan goed of er geen rommel in het gaatje zit en maak het gaatje schoon.

Lukt bovenstaande niet? Haal de deurklink van de wisselstift. Aan het uiteinde van de wisselstift zit een schroef die je eenvoudig kan verstellen met een platte schroevendraaier. Draai de schroef telkens een klein stukje in of uit en zet de deurkruk weer terug. Probeer of het pinnetje nu wel pas. Doe dit telkens met kleine stapjes totdat het pinnetje weer past en de deurkruk weer goed vast zit.

Deurklink met inbusboutje los?

Veel (nieuwe) deurklinken zitten tegenwoordig vast met een inbusboutje. Vaak zit het boutje aan de onderkant of aan de zijkant van de deurklink.

Draai het inbusboutje een stukje los en druk de deurklink weer goed aan totdat deze mooi aansluit aan het rozet/ deurschild. Draai het inbusboutje weer goed vast. 

Geeft bovenstaande niet het gewenste resultaat? Haal dan de gehele deurkruk van de deur en kijk of de wisselstift nog goed. Draai eventueel de schroef aan het uiteinde van de wisselstift in of uit totdat de deurklink weer in de juiste positie gemonteerd kan worden en herhaal bovenstaande stappen.

TIP: Borg de inbusbout met een beetje borgingsmiddel zoals Loctite.

Deurschild of rozet los?

Een deurschild of rozet die loszit is vervelend, gelukkig kan dit vaak makkelijk opgelost worden. Door de schroeven vast te draaien.

Bij een rozet moet vaak het afdekkapje verwijderd worden waarna je toegang hebt tot de schroeven. Draai deze goed vast.

Hangende deurklinken? Hoe los ik dit op?

Er is niets zo vervelend als je niet nieuw gekochte deurklinken niet mooi horizontaal staan. Dit kan meerdere oorzaken hebben waarbij het vaak ligt aan het binnenwerk óf aan de montage.

Het insteekslot / het binnenwerk

Door de jaren heen en het vele gebruik van het binnenwerk treed er slijtage op en kan zodoende verouderd zijn. De veer in het binnenwerk kan kapot of versleten zijn waardoor deze niet functioneert zoals je moet verwachten. Tevens kan het zijn dat er corrosie (roest) is opgetreden omdat de deur in een vochtige ruimte heeft gehangen.

Vaak is in dergelijk geval verstandig om het binnenwerk/ insteekslot goed te controleren en eventueel te vervangen.

Montage van het schild / de rozetten

Wanneer een schild of rozet niet perfect in het midden staat kan het zijn dan de deurklinken gaan aanlopen. Omdat de wisselstift niet netjes recht in het binnenwerk zit is het deurbeslag ook niet netjes recht uitgelijnd. Vaak zie je al snel aan de slijtage waar het deurbeslag aanloopt. De deurklink wordt geremd door het deurbeslag.

Als je het binnendeurbeslag losmaakt en de deurklink komt zonder problemen terug dan weet je dat het deurbeslag niet goed gemonteerd is. Zorg ervoor dat je het deurbeslag netjes recht op de deur plaatst waardoor het probleem verholpen is.

Komt de deurklink evengoed niet netjes terug? Dan ligt het aan het binnenwerk van de deur. Kijk goed of je deurbeslag geveerd of niet geveerd is.

 

Terug naar blog